“Sinds 2009 leveren we jaarlijks honderden stretchtenten voor kleine en grote evenementen in de hele wereld, van Japan over Madagaskar tot Bolivia.”

Established
2010
Base
Ghent, Belgium
Employees
5
Combined experience
50+ Years
Export
Domestic & International
Yearly capacity
1007 tents
Over Bonga

Tenten ontwikkelen en optimaliseren was altijd al onze passie. Na jarenlang ervaring te hebben opgebouwd in de ontwikkeling van kwalitatieve tenten hadden we er nood aan het roer eens om te gooien. In 2010 zag Bonga het levenslicht en mocht de klassieke partytent plaatsmaken voor een flexibele variant die meteen ook een heel leuke uitstraling had. Het was een heus avontuur met vallen en opstaan om tot de huidige kwaliteit te komen: stoffen optimaliseren en verstevigen, voortdurend testen en bijsturen... Maar zo kwam het eindresultaat stap voor stap dichterbij! De vraag naar Bonga-tenten ging al snel de hoogte in, dus moesten we op zoek naar gedreven vakmensen, die met evenveel passie voor onze tenten aan de slag gingen en bijdragen aan het uitstekende imago dat Bonga vandaag de dag oproept.

Vandaag staat een toegewijd team elke dag klaar in ons atelier in Gent om dit vakmanschap en de product- en stofkennis om te zetten in stretchtenten. Het resultaat: een stretchtent van Belgische makelij en van topkwaliteit tegen een schappelijke prijs. Ons team staat garant voor meer dan vijftig jaar aan gezamenlijke ervaring, die telkens integraal wordt doorgegeven aan nieuwe teamleden.

Vakmanschap

Productie

Passie. Productie. Perfectie.

Aan een afgewerkte stretchtent gaat uiteraard een uitgekiend productieproces vooraf. Alles begint met de productie van de stof. Op stroken duurzaam gebreide polyester wordt naargelang de kwaliteit (single of double coated) bij hoge temperatuur een eenzijdige of dubbelzijdige pvc-coating aangebracht. In tegenstelling tot geweven stoffen zijn gebreide stoffen elastisch. En laat dat nu net een onmisbare eigenschap van stretchtenten zijn. Vergelijk bijvoorbeeld een gebreide trui met een klassiek hemd en je snapt meteen wat we bedoelen. Tijdens het productieproces wordt de tentstof op verschillende momenten aan diverse controles onderworpen: diktecontrole, hechtingscontrole, kleurcontrole, elasticiteitscontrole… Daarna is de stof klaar om tot stretchtent te worden verwerkt.

De afwerking

Degelijkheid tot in het kleinste detail

Afhankelijk van de maat worden verschillende stroken stof opnieuw bij hoge temperatuur en onder hoge druk aan elkaar vast gelast. Thermisch lassen waarborgt de waterdichtheid van de tent, ook waar twee stukken stof samenkomen. Doordat de twee stroken stof tijdens het lassen met elkaar versmelten, kan je zelfs stellen dat de lasnaden van de tent nog sterker zijn dan de stof zelf. Dat is niet het geval bij aan elkaar genaaide of gestikte stukken stof. Vervolgens wordt de boord van de stretchtent rond een trapezekoord gevouwen. Tegelijkertijd krijgt de tent versterkte zones in de boord, waarop later de zijklemmen zullen komen. Tot slot worden de hoekklemmen al op de tent gemonteerd en wordt de tent ingepakt.

Maatwerk

Maatwerk werkt

Doordat wij zelf de touwtjes in handen hebben voor elke stap in het productieproces zijn de mogelijkheden eindeloos. We bieden een vast aantal formaten waar veel vraag naar is onmiddellijk uit voorraad aan, maar we produceren ook stretchtenten op maat van de klant. En het cliché dat maatwerk veel kost en lang op zich laat wachten, helpt Bonga met veel plezier de wereld uit. Ook op maat gemaakte tenten hebben een schappelijke prijs en zijn doorgaans binnen een week leverbaar. Loopt je tent door omstandigheden schade op, dan schieten wij je graag te hulp en kunnen wij de tent in de meeste gevallen snel herstellen.

Geschiedenis

2010
Start van Bonga

Bonga ziet het levenslicht

Na een hele voorgeschiedenis met andere types tenten, hadden we zin in een nieuw avontuur. Uit Zuid-Afrika vingen we geruchten op over flexibele tenten die verschillende vormen kunnen aannemen. Heel flexibel, maar waanzinnig duur. Het concept sprak ons aan, maar we wilden een eigen versie: lichter, makkelijk opzetbaar en bovendien betaalbaar.

Zonder dat hij dit soort tent ooit van dichtbij had gezien, nam onze productontwikkelaar plaats aan zijn ontwerptafel en daar kwam het idee van de ingewerkte trapezekoord en de klemmen tot stand.

Waterdichtheid

Alle grote succesverhalen beginnen met tegenslag. Bij de productie van de eerste tenten met de allereerste lading stof - dezelfde stof die gebruikt wordt om surfpakken te maken, even terzijde - blijkt dat de tenten niet volledig waterdicht noch uv-bestendig zijn.

De eerste klemmen, uitgeboorde blokken hout die met een bout over de zijnaad gespannen konden worden, waren misschien wat primitief, maar wel functioneel.
2011
Eerste stretchtenten
2012
Flexxfoil

Geboorte van de flexxfoil stretchtent

Ter vervanging van de niet-waterdichte en niet-uv-bestendige stof werd een nieuw type stof ontwikkeld. Het probleem van de uv-bestendigheid was van de baan, maar het bleef een huzarenstukje om de naden waterdicht te krijgen. Na veel vallen en opstaan, na weken te hebben gestikt, getaped, gelast… was de eerste waterdichte commerciële reeks stretchtenten klaar: de flexxfoil-stretchtent was een feit. Deze tent was overigens ook de allereerste ter wereld die met de driehoekige kunststofklemmen werd opgezet. De verkoop werd een groot succes, vooral in Nederland.

Flexxfoil wordt Proflexx

Voor de evenementenmarkt moesten we de tentdoeken echter nog steeds bijkomend behandelen met tijdelijke brandvertragers, want het was technologisch nog niet mogelijk om dit tijdens het productieproces al te doen. Terwijl de vorige productiestappen uitbesteed werden, werd de productie in 2013 terug volledig in eigen handen genomen. Het ontwerpatelier in Gent werd tot productieatelier omgevormd. Er kwam een achttien meter lange lasmachine en we gingen samen met Europese weverijen aan de slag om een nog duurzamer doek te produceren, dat bovendien het M2-brandvertragendheidcertificaat mag dragen. Zo kwam de proflexx-stretchtent tot leven.
2013
Proflexx
2014
Burning man

Bonga x CanvasCamp @ Burning Man, Nevada, USA

Dankzij intensieve marketing en reclame vonden plots heel wat klanten uit het Verenigd Koninkrijk hun weg naar Bonga, waardoor onze tenten zichtbaar werden op de vele Britse zomerfestivals. Mede hierdoor kregen we van het wereldvermaarde Burning Man Festival in de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten de opdracht voor het ontwerp en de opbouw van het centrale tentendorp. Een heuse uitdaging, want er zijn dagelijks zandstormen in Nevada. Na een half jaar vol slapeloze nachten gingen we in augustus 2014 letterlijk onze tenten opslaan te midden van de Nevadawoestijn. Een onvergetelijke ervaring en bovendien een succesvol project, aangezien de 2200 m² aan proflexx-tenten de vele zandstormen zonder problemen overleefde.

Dior Fashion Show in Hollywood Hills

In 2017 kreeg CanvasCamp (verdeler van Bonga) een aanvraag van modehuis Dior voor een tentendorp van 2400 m² voor hun Fashion Shows in Hollywood Hills. Als door het lot zo bepaald, waren we bij Bonga al volop met de productie van extra voorraad bezig voor het komende seizoen. Een groot deel van die voorraad konden we gebruiken voor het tentendorp in Hollywood.
2017
Hollywood
2018
Verhuis

Bonga verhuist

Pal tegenover het originele ontwerpatelier in Gent komt er een groot fabriekspand vrij. Bonga grijpt deze kans om dit pand aan te kopen en de productie vanaf januari 2018 te verhuizen naar de overkant van de straat, met voortaan twee productielijnen en een groot magazijn voor de opslag van de ruime voorraad aan proflexx- en triflexx-stretchtenten.

Flexxer - het kleine broertje

Na de verhuis van de productie volgen nog drie steeds betere seizoenen. Ook de vraag naar stretchtenten vanuit de particuliere markt blijft alsmaar toenemen en daarop spelen we handig in met de Flexxer, de easy-up-stretchtent. Dankzij het lichte doek en de eenvoudige montage kan je deze tent in een half uurtje eenvoudigweg alleen opstellen. Uiteraard gaan we bij Bonga ook met dit kleine broertje van de stretchtent voor topkwaliteit aan schappelijke prijzen.
2020
Flexxer
2021
Uitbreiding

Bonga breidt uit

De vraag naar stretchtenten blijft de pan uit rijzen, dus verhuist de productie opnieuw naar een site in Deinze die dubbel zo groot is. We verwelkomen nieuwe werknemers om de aanhoudend stijgende vraag naar stretchtenten de baas te blijven. Er wordt geïnvesteerd in extra lasmachines om de productiecapaciteit te verdubbelen en snel te kunnen inspelen op noden en behoeften van onze klanten. In plaats van 450 tenten per jaar produceert Bonga voortaan jaarlijks bijna 1000 tenten, waarvan er 300 onmiddellijk uit voorraad leverbaar zijn.

Birth of Bonga

Na een hele voorgeschiedenis met andere types tenten, hadden we zin in een nieuw avontuur. Uit Zuid-Afrika vingen we geruchten op over flexibele tenten die verschillende vormen kunnen aannemen. Heel flexibel, maar waanzinnig duur. Het concept sprak ons aan, maar we wilden een eigen versie: lichter, makkelijk opzetbaar en bovendien betaalbaar.Zonder dat hij dit soort tent ooit van dichtbij had gezien, nam onze productontwikkelaar plaats aan zijn ontwerptafel en daar kwam het idee van de ingewerkte trapezekoord en de klemmen tot stand.
1992
Birth of bonga

Waterdichtheid

Alle grote succesverhalen beginnen met tegenslag. Bij de productie van de eerste tenten met de allereerste lading stof - dezelfde stof die gebruikt wordt om surfpakken te maken, even terzijde - blijkt dat de tenten niet volledig waterdicht noch uv-bestendig zijn. De eerste klemmen, uitgeboorde blokken hout die met een bout over de zijnaad gespannen konden worden, waren misschien wat primitief, maar wel functioneel.
1996
Eerste stretchtenten

Geboorte van de flexxfoil stretchtent

Ter vervanging van de niet-waterdichte en niet-uv-bestendige stof werd een nieuw type stof ontwikkeld. Het probleem van de uv-bestendigheid was van de baan, maar het bleef een huzarenstukje om de naden waterdicht te krijgen. Na veel vallen en opstaan, na weken te hebben gestikt, getaped, gelast… was de eerste waterdichte commerciële reeks stretchtenten klaar: de flexxfoil-stretchtent was een feit. Deze tent was overigens ook de allereerste ter wereld die met de driehoekige kunststofklemmen werd opgezet. De verkoop werd een groot succes, vooral in Nederland.
2011
Flexxfoil

Flexxfoil wordt Proflexx

Voor de evenementenmarkt moesten we de tentdoeken echter nog steeds bijkomend behandelen met tijdelijke brandvertragers, want het was technologisch nog niet mogelijk om dit tijdens het productieproces al te doen. Terwijl de vorige productiestappen uitbesteed werden, werd de productie in 2013 terug volledig in eigen handen genomen. Het ontwerpatelier in Gent werd tot productieatelier omgevormd. Er kwam een achttien meter lange lasmachine en we gingen samen met Europese weverijen aan de slag om een nog duurzamer doek te produceren, dat bovendien het M2-brandvertragendheidcertificaat mag dragen. Zo kwam de proflexx-stretchtent tot leven.
2013
Proflexx

Bonga @ Burning Man, Nevada, USA

Dankzij intensieve marketing en reclame vonden plots heel wat klanten uit het Verenigd Koninkrijk hun weg naar Bonga, waardoor onze tenten zichtbaar werden op de vele Britse zomerfestivals. Mede hierdoor kregen we van het wereldvermaarde Burning Man Festival in de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten de opdracht voor het ontwerp en de opbouw van het centrale tentendorp.Een heuse uitdaging, want er zijn dagelijks zandstormen in Nevada. Na een half jaar vol slapeloze nachten gingen we in augustus 2014 letterlijk onze tenten opslaan te midden van de Nevadawoestijn. Een onvergetelijke ervaring en bovendien een succesvol project, aangezien de 2200 m² aan proflexx-tenten de vele zandstormen zonder problemen overleefde.
2014
Burning man

Triflexx a España

Het atelier van nauwelijks 240 m² werd snel te klein om alle aanvragen te kunnen blijven verwerken. Dankzij het Burning Man-avontuur gingen de Bonga-tenten namelijk als zoete broodjes over de toonbank. In het Spaanse Tarragona kochten we een 1000 m² groot fabriekspand van waaruit vanaf 2017 tenten met een nieuw ontworpen doek - de double coated triflexx - geproduceerd werden.
2016
Triflexx

Dior Fashion Show in Hollywood Hills

De verhoogde productiecapaciteit kwam precies op het juiste moment, aangezien er in 2017 een aanvraag kwam van modehuis Dior, dat een tentendorp van 2400 m² nodig had voor hun Fashion Shows in Hollywood Hills. Als door het lot zo bepaald, waren we al volop met productie van voorraad bezig voor het komende seizoen. Naast de productiecapaciteit hadden we nu ook een ruime voorraad tenten liggen zodat we zowel via Gent als via Spanje snel konden leveren. Een groot deel van die voorraad konden we gebruiken voor het tentendorp in Hollywood.
2017
Hollywood

Bonga verhuist

Pal tegenover het originele ontwerpatelier in Gent komt er een groot fabriekspand vrij. Bonga grijpt deze kans om dit pand aan te kopen en de productie vanaf januari 2018 te verhuizen naar de overkant van de straat, met voortaan twee productielijnen en een groot magazijn voor de opslag van de ruime voorraad aan proflexx- en triflexx-stretchtenten.
2018
Verhuis